top of page

over techniekaatje

Techniekaatje maakt techniek voor kids leerzaam en leuk. Zelf een zweefvliegtuigje bouwen, een hondenhok timmeren of een lampje in elkaar zetten? Kinderen kunnen het allemaal, mits ze maar werken met goed materiaal, veilig gereedschap én … onder deskundige, enthousiaste begeleiding. En dat is precies wat Karin Juffermans van Techniekaatje biedt.

media_xl_756651.jpg

Techniekaatje maakt techniek voor kids leerzaam en leuk. Zelf een zweefvliegtuigje bouwen, een hondenhok timmeren of een lampje in elkaar zetten? Kinderen kunnen het allemaal, mits ze maar werken met goed materiaal, veilig gereedschap én … onder deskundige, enthousiaste begeleiding.

En dat is precies wat Karin Juffermans van Techniekaatje biedt.

 

Kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar kunnen twee keer in de week techniek- handwerk- en knutsellessen volgen in het Dorpshuis in Harmelen.

 

In 2013 tekenden overheid, bedrijfsleven, vakbonden en onderwijs het Nationaal Techniekpact 2020. De bedoeling van dit pact is dat kinderen weer enthousiast gemaakt worden voor toegepaste wetenschap en techniek. Veel basisscholen zijn er momenteel druk mee bezig om techniek en wetenschap een plek te geven in het onderwijsprogramma.

 

Techniekaatje speelt daarop in door gelegenheid te bieden.

Techniekaatje is een speelse, manier om deze ontwikkelingen mede vorm te geven en aan te vullen. Vertrekpunt is het idee dat zelf iets maken gewoon leuk kan zijn. De weg ernaar toe en samenwerken zijn onderdelen van plezier maken. Het begint allemaal bij de fantasie en creativiteit van ieder kind. In principe kan en mag alles tijdens de activiteiten van Techniekaatje. Is er eenmaal een idee, plan of ontwerp, dan kunnen de kinderen –alleen of het liefst samen- zoeken naar passende technieken, methodes of hulpmiddelen.

 

Door haar ervaring in de bouw, meubelmakerij en onderwijs weet docente Karin Juffermans als geen ander hoe ze kinderen hier bij kan helpen. Door te doen, maken de kinderen spelenderwijs kennis met technieken als stappenplan maken, zagen en timmeren, monteren. Het bedienen van een naaimachine, brijnaald of haaknaald. Materiaal kennis over karton, ijzer, hout en textiel. En bijna ongemerkt leren ze daarbij ook na te denken over allerlei natuurkundige verschijnselen als zwaartekracht, energie en grondstoffen.

Technisch knutselen bevordert niet alleen de nieuwsgierigheid van kinderen, maar ook hun creativiteit en improvisatievermogen. En daarbij is het ook nog eens een stimulans voor onderlinge samenwerking en communicatie. Wat meer is: kinderen zijn vrijwel zonder uitzondering razend enthousiast als ze zelf creatieve ideeën mogen uitdokteren en vormgeven.

Ouders, opvoeders en docenten die denken dat kinderen anno nu, voor altijd vergroeid zijn met hun smartphone of tablet, wil Techniekaatje graag ondersteunen door het “zelf doen”weer leuk te maken. Inzet van de technieklessen is om elk kind aan het timmeren, zagen, schroeven of lijmen te krijgen…, en dat met een grote lach op het gezicht.

Naast kinderen, ouders en docenten, zijn ook lokale bedrijven met ‘techniek’ in hun DNA welkom om te komen kennis maken.

bottom of page